[mErEkA bkN pEngiKut AyaH piN]

Isnin, November 09, 2009

PemBeri PinJAm WanG ( Ah LonG )


Antara gambar2 yang sempat dirakam sewaktu seorang pekerja pemberi pinjam wang ni atau lebih dikenali sebahagi Ah Long membuat kerja2 menampal sticker pada tiang2 elektrik dan sebagainya.Kemungkinan pekerjanya ini berumur lebih kurang dalam 17 atau 18 tahun. Sempat jugak aku berburak dengan budak ni.


Aku bertanya company ni dari mana. Dia menjelaskan aku yang company ni berada di Subang. Dan dia pun datangnya dari Subang..

.Aku bertanya lagi, berapakah upah yang diberi oleh tauke..Dia memberitahu upah yang diberi satu hari adalah RM30 ke RM40 sahaja. Disiapkan sekali dengan makanan dan minuman..Kerjanya hanyalah menampal sticker bagi tujuan pemberian pinjaman.."Janji dapat duit" kata budak ni pada aku...Mudah betul nak carik duit, tapi dengan cara mcm ni lah..


Budak ni pun ada menjelaskan setakat 500 keping sticker tak sampai 1 jam semua siap..Maknyanya kerjanya hanyalah sekitar 1 atau 2 jam...


Note: No telefon tidak dipaparkan bagi mengelakkan penyalahgunaan no.


3 ulasan:

  1. jgn kite lak gi kol nombor tu dah..hehe

    BalasPadam
  2. hahahah...mencari bala je kalo call..

    BalasPadam
  3. jang : tu lah pasal...apekejadahnye sume ini... mak bapak di umah melepak-lepak, anak di luar duduk ternganga... "INGAT, JENAYAH MEMBAWA PADAH..." koh koh koh

    BalasPadam

[HARI PENUH SEJARAH]

[HARI PENUH SEJARAH]
2 APRIL

[CAHAYA MATA]

[CAHAYA MATA]
Armand, Abril & Aiman